Bescherm je woning met een epdm dak

Bescherm je woning met een epdm dak

Je dak is een onderdeel dat net zo belangrijk is als de rest van je woning. Wanneer het slecht geïsoleerd is, kan dit heel wat kosten met zich meebrengen. Een goed dak is dus essentieel voor je woning. Dakbedekking van EPDM wordt de laatste jaren steeds populairder en dit om verschillende redenen.

Wat is epdm dakbedekking?

Een epdm dak is een dakbedekking dat bestaat uit ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Het is een synthetisch dakrubber waarvan maar een laag moet aangebracht worden. Dit soort dakbedekking wordt steeds meer gebruikt omwille van de verschillende voordelen.

Ten eerste is epdm bestendig tegen elke stof, met uitzondering van chloor, en belasting. Daarnaast hebben uv-stralen geen effect op het materiaal. Regen, hagel, zon of wind? Geen probleem. De dakbedekking biedt weerstand tegen alle soorten weersomstandigheden.

Daarnaast is het materiaal ook elastisch en flexibel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als het rubber uitzet in de zomer. Scheuren of barsten zullen er zeker niet in komen.

Een ander voordeel is dat het rubber wortels doorlaat. Indien je dit wenst, is het de perfecte ondergrond voor een groendak. Dit is een dak waar gras of groene planten op staan. Ideaal om een thuis te bieden aan verschillende vogels en insecten zoals bijtjes.

Leg je eigen epdm dakbedekking

Een van de voordelen van epdm is dat je het zelf ook zonder problemen zelf kan leggen. Je kan zelf ook een volledig pakket kopen waar al het materiaal in zit dat je nodig hebt voor de plaatsing. Zo zitten de epdm lijmen erin en de juiste afmetingen voor je dak.

Een voordeel van een pakket is dat er meteen al de juiste benodigdheden inzitten. Zo zijn er verschillende epdm lijmen die je kan aankopen. Je hebt bijvoorbeeld de bodemlijm die wordt gebruikt voor het vastlijmen van het dakrubber op de ondergrond. Daarnaast heb je ook nog de contactlijm. Deze wordt voornamelijk gebruikt om opstaande kanten aan elkaar vast te lijmen. Het kan ook gebruikt worden om het rubber vast te lijmen rondom schoorstenen of lichtkoepels.

Belangrijk om te weten bij het leggen van een epdm dak is dat het minstens vijf graden moet zijn. Daarnaast moet het ook droog zijn zodat er zeker geen water onder het rubber terechtkomt. De luchtvochtigheid mag ook niet te hoog zijn. Wanneer het echt zonnig is, kan je best online een weerstation raadplegen om de luchtvochtigheid na te gaan.