De BPM snel en betrouwbaar uitrekenen?

De BPM snel en betrouwbaar uitrekenen?

Je hebt vast weleens van BPM gehoord. BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Deze belasting betaal je bij aanschaf van een personenauto, motor of bestelwagen. In sommige gevallen ben je als koper vrijgesteld van BPM, hieronder leggen we je precies uit hoe dit zit. Het is natuurlijk ook interessant om te weten, wat je nu precies moet betalen aan BPM, als jouw voertuig hier wel voor in aanmerking komt. Wij leggen je hieronder ook uit, hoe je snel en betrouwbaar uit kunt rekenen wat het exacte bedrag aan BPM is, wat je moet gaan betalen.

Wanneer BPM betalen?

Als je een nieuwe auto koopt, of een auto uit het buitenland importeert, moet je BPM betalen. Overigens moet je niet alleen BPM betalen bij de aanschaf van een nieuwe auto, dit geldt ook als je er eentje gaat leasen. De hoogte van de BPM wordt bepaald door de CO2-uitstoot. Voor voertuigen die veel CO2 uitstoten, moet meer BPM worden betaald dan voor voertuigen waarbij er minder uitstoot plaatsvindt. Dit is precies de reden waarom elektrische voertuigen vrijgesteld zijn van BPM. Bij een motor, bestelauto of kampeerauto wordt er gekeken naar de cataloguswaarde, om de BPM te bepalen. Overigens betaal je bij deze voertuigen ook BPM over de waarde van de extra accessoires en opties, dus niet over de ‘kale’ cataloguswaarde. Denk hierbij aan opties als spoilers en een navigatiesysteem.

Wanneer geen BPM betalen?

Heb je een auto aangeschaft voor je onderneming? Omdat je bijvoorbeeld taxichauffeur bent of pakketbezorger? Heb je een uitvaartonderneming en heb je hiervoor een nieuwe auto aangeschaft? In het bezit van een bloemenwinkel en ga je een bestelbus kopen om boeketten rond te brengen? In al deze gevallen bepaal je geen BPM. Ook voor tweedehandsauto’s hoeft normaal gesproken geen BPM betaald te worden. Ga je een elektrische auto aanschaffen? Ook hiervoor betaal je geen BPM.

Hoe kun je zelf de BPM uitrekenen?

Je wilt natuurlijk graag weten waar je aan toe bent als je een nieuwe auto gaat kopen of importeren. Om het exacte BPM-bedrag te berekenen voor jouw nieuwe auto, kun je het beste gebruik maken van de BPM calculator. Hiermee weet je in een paar minuten waar je aan toe bent. Ideaal toch?