De Groote Witte Arend

Een oase van rust en culinair vakmanschap
in de oude binnenstad van Antwerpen

Een oase van rust en culinair vakmanschap
in de oude binnenstad van Antwerpen

 

Onze rijke geschiedenis

De eerste onrechtstreekse verwijzing naar "De Groote Witte Arend" dateert van 1488 wanneer Jacob Dolo op 29 december een "streepken erve" koopt.

Pas in 1554 wordt het complex als "Witte Arend" omschreven. Vanaf 1619 wordt er een onderscheid gemaakt tussen de Groote en de Kleine Witte Arend. In 1632 komt het goed in handen van de gebroeders Oostering, die het op hun beurt in 1660 bij testament overmaken aan de gezusters Van Mechelen. Van dan af gaat het eigendom over in handen van verschillende koopmannen. Eén van hen zou in de kelders een installatie voor valsmunterij hebben ontdekt. In heel het gebouw zijn sporen van verbouwingen terug te vinden. De oudste kern gaat terug tot de vijftiende eeuw. Naast de toegangspoort werd, begin zestiende eeuw, een huis gebouwd aan de straatzijde. De beide zijvleugels werden aangebouwd tussen 1563 en 1660 zodat een volledig omsloten binnenplaats ontstond. De arcade aan de westzijde. samengesteld uit vier rondbogen, rustend op Toscaanse pilasters uitgevoerd in blauwe hardsteen, werd vermoedelijk rond 1650 gebouwd. In het begin van de achttiende eeuw plaatste men in de voorgevel nieuwe ramen, met tralies in ijzersmeedwerk tegen inbraak. Om de bouwsporen te verbergen werd de gevel bepleisterd en gewit. Tussen 1730 en 1760, in volle rococoperiode, kreeg de voorgevel een sierlijk uitgewerkte poort- en bovenvensteromlijsting in blauwe hardsteen. Uit dezelfde periode stamt een prachtige rococoschouw in roze marmer in de kamer aan de straatzijde. De wintertuin en de drie zuilen aan de noordzijde werden in imitatieve stijl toegevoegd in 1901 toen de kloostergemeenschap "Les Filles de la Charité de Saint Vincent de Paul" of "De Dochters van Liefde" het eigendom kocht.

In 1976 verkochten de "Dochters van Liefde" het inmiddels als historisch monument beschermde gebouw aan de familie Van Hoof-Embrechts. Deze opende in het voorjaar van 1977 een prestigieus cafe in het historische pand.

Op 1 oktober 2005 werd de handelshuur overgedragen aan de bvba”De Groote Witte Arend” die onder leiding van Tim en Ronald Ferket voor een grondige facelift zorgde. In het bijzijn van de burgemeester Patrick Janssens en de schepenen Erwin Pairon en Grootjans werd op 3 november dit opgefriste horecamonument onder zeer ruime belangstelling heropend.