Het gemak om te werken met GU10 spotjes

Het gemak om te werken met GU10 spotjes

Als u vandaag de dag op zoek bent naar inbouwspots, dan zult u uiteraard kiezen voor LED inbouwspots. In het verleden en ook vandaag de dag soms nog, waren halogeenlampen de standaard voor inbouwspots. LED lampen hebben tegenwoordig de halogeenlampen ingehaald en u kunt grofweg kiezen uit LED inbouwspots met GU10 of inbouwspots met geïntegreerde LED. Het belangrijkste verschil tussen beide soorten, is dat een inbouwspot met GU10 een verwisselbare lamp heeft. Bij geïntegreerde LED´s kunt u geen lampje verwisselen.

Wat zijn GU10 spotjes?

Als u te maken heeft met GU10 spotjes, dan houdt dit altijd in dat de lamp in de spot verwisselbaar is. Nu zijn er vele lampjes die in een spot verwisselbaar zijn, maar GU10 geeft aan welk soort fitting de lamp heeft. Lampen met de bekende E27 fitting kent iedereen wel. Dit is de meest voorkomende fitting die u in de meest lampen moet steken. Dit is een vrij dikke fitting en de E14 fitting is hier een smallere versie van voor kleinere lampen en kroonluchters. Maar deze fittingen zijn te groot voor een inbouwspotje en daarom was de halogeenlamp de standaard voor inbouwspots. Hier zit een GU10 fitting aan, dat inmiddels ook is overgenomen door LED lampjes. Een GU10 fitting bestaat aan de achterzijde van de lamp uit twee kleine pinnetjes die 10 mm. van elkaar afstaan. De pinnetjes steekt u in de spot en vervolgens draait u deze een kwartslag, zodat de lamp vast komt te zitten. Draait u een kwartslag naar de andere kant, dan kunt u het lampje gemakkelijk uit de spot nemen.

Waarom kiezen voor GU10 spotjes?

Toen er nog geen LED bestond, dan kwam het met enige regelmaat voor dat een halogeenlamp stuk ging. Een GU10 fitting was noodzakelijk om het lampje te vervangen. LED verlichting gaat nauwelijks nog stuk, dus daarvoor hoeft u niet voor GU10 spots te kiezen en daarom kunt u ook voor geïntegreerde LED spots kiezen. Als u toch flexibel wilt blijven, dan is het raadzaam om GU10 spotjes te kiezen. Niet zozeer dat LED lampjes snel stuk gaan, maar om gemakkelijk van lampje te wisselen. U kunt namelijk kiezen uit verschillende tinten en wattages. Heeft u op bepaalde plekken behoefte aan grote wattages, dan is het simpel om een lampje met een lager wattage snel te verwisselen voor een lampje met een hoog wattage. Ook als u van kleur of kleurtint wilt veranderen, dan zijn GU10 spotjes ideaal. Grofweg heeft u keuze uit LED lampen met de kleuren warm wit, koel wit en daglicht. U kunt dus gemakkelijk kiezen voor een andere tint of desgewenst zelf een andere kleur, zoals rood, blauw of paars.

Wat is het voordeel van LED GU10 spotjes?

Er zijn nog steeds inbouwspots te koop met halogeenverlichting. Als u een keuze moet maken, kies dan altijd voor LED GU10 spotjes. LED heeft zoveel voordelen ten opzichte van halogeen. U had al gelezen dat LED lampen nauwelijks stuk gaan, dus u hoeft nooit meer een lampje te verwisselen. Daarnaast bespaart u aanzienlijk op energie als u al uw inbouwspots voorziet van LED GU10 lampen. Bij een halogeenlamp wordt de meeste energie omgezet in warmte en minder in licht. Dit is bij een LED GU10 lamp juist andersom. U heeft dus minder energie nodig en u krijgt nog beter licht. U hoeft ook nooit te wachten tot de lampen op de juiste temperatuur zijn en optimaal verlichting geven. LED lampen geven direct het gewenste licht. Een groot voordeel van LED GU10 inbouwspots, is dat u geen transformator hoeft weg te werken achter het plafond. De trafo zit bij LED spots al in de lamp verwerkt.