Maak je klaar voor de herfst

Maak je klaar voor de herfst

Maak je klaar voor de herfst

Daar is de herfst weer. Het seizoen waarin de bladeren aan de bomen verkleuren en de natuur zich langzaam klaarmaakt voor de winter, wat zorgt voor de prachtigste kleurtaferelen tijdens een wandeling in het bos. Er gaat toch niks boven een heerlijke middagwandeling in de natuur om nadien te genieten van een lekker glas wijn en gezellig samenzijn met familie of vrienden. Welke wijn en spijs kies jij?

Typische herfstgerechten

In de herfst zeggen we vaarwel aan de zomerse caesarsalades en de frisse gazpacho’s. Herfstgerechten mogen wat voller en wat zwaarder zijn, net zoals wijnen. Het seizoen van de bourgondiër is immers aangebroken. Typische herfstgerechten zijn ovenschotels, stamppotten, alles met kool (of spruitjes) en champignons. Jawel, het paddenstoelenseizoen is aangebroken en het aanbod is groot. Eekhoorntjesbrood, boschampignons of oesterzwammen. Keuze genoeg om wat herfstigs op tafel te toveren bij een volgend dinertje. Een glaasje tempranillo erbij en het plaatje is compleet.

Paddenstoelen plukken

Wil je eens iets speciaals doen dit jaar? Wat denk je van een begeleide paddenstoelenwandeling in het bos? De niet-giftige kan je later verwerken in een heerlijk gerechtje. Zo leer je tijdens de wandeling welke paddenstoelen eetbaar zijn, hoe je die herkent en hoe je ze kan bereiden. Cantharellen, oesterzwammen en eekhoorntjesbrood? Je vindt heel wat eetbare zwammen in onze Vlaamse bossen. Zorg wel dat je echt weet waar je mee bezig bent. Ben je niet zeker van een paddenstoel? Laat hem dan ook best gewoon staan. Better safe than sorry. Een giftige paddenstoel eten kan wel eens uitdraaien op een bezoekje aan het ziekenhuis en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een paddenstoelentocht.

Pompoensoep

Wanneer je aan pompoenen denkt, denk je aan de herfst. Die twee gaan hand in hand. De laatste dag van oktober is dan ook dé geschikte dag om met pompoenen aan de slag te gaan. De bekendste oranje pompoen is de muskaatpompoen en die is perfect voor Halloween. Deze dag wordt in Amerika volop gevierd, maar ook bij ons is het een griezelige verkleeddag waar spoken, spinnen, heksen en vleermuizen alomtegenwoordig zijn. Een leuke woensdagnamiddagactiviteit met de kids is pompoenen uithollen. Haal al het vruchtvlees eruit, snij met een scherp mes gekke gezichten in de pompoen en plaats er een theelichtje in het midden. Met de inhoud van de pompoen kan je overheerlijke pompoensoep maken. Kinderen zijn er dol op en deze soep smaakt ook lekker met een goed glas witte wijn zoals een Viognier of een Chardonnay. En heb je al eens risotto met pompoen gemaakt? Heerlijk! Helemaal als je er een volle Barolo bij schenkt. En de pompoen? Die staat te schitteren bij de voordeur of op het terras.