Netjes afkitten? Zo gaat u het beste te werk!

Netjes afkitten? Zo gaat u het beste te werk!

Kitten is over het algemeen niet een hele ingewikkelde klus. Netjes afkitten, daarentegen, is vaak een ander verhaal. Bent u benieuwd hoe u het beste te werk kunt gaan? In deze blog lopen we alle stappen één voor één met u langs. Lees daarom snel verder!

1. Schaf alle kitbenodigdheden aan

Om te kunnen kitten heeft u diverse materialen en gereedschappen nodig. Het belangrijkste is natuurlijk een kitkoker met daarin een kit die geschikt is voor de toepassing waarvoor u de kit wilt gaan gebruiken. U kunt hierbij kiezen uit verschillende soorten kitten. Denk bijvoorbeeld aan siliconenkit of acrylaatkit. Ook heeft u een spuitmond nodig die u op de koker kunt plaatsen en een kitpistool waar de koker met spuitmond in past. OttoSeal producten zijn van professionele kwaliteit. Bekijk eens het assortiment op de website.

2. Zorg voor een stof- en vetvrije ondergrond

Voordat u gaat kitten is het belangrijk dat de ondergrond stof- en vetvrij is. Wanneer de ondergrond nog vuil is, hecht de kit minder goed. De kitrand kan dan loslaten na het opdrogen. Stof- en vetvrij maken doet u gewoon met een doekje en een ontvettend sopje. Maak na de tijd goed droog met een schone doek.

3. Plak de randen af met schilderstape

Om een strakke kitrand te krijgen, raden wij het aan om de randen eerst af te plakken met schilderstape. Netjes, recht afplakken kost misschien even wat tijd, maar daarmee krijgt u uiteindelijk wel het mooiste eindresultaat. Plak de tape aan beide kanten van de voeg.

4. Bereid de kitkoker, kitspuit en het kitpistool voor

Om de kitkoker te openen, snijdt u met een mesje het topje van de koker af. Hierna kunt u de kitspuit op de koker draaien. Snijd het topje van de spuitmond schuin af. Let op: snijd niet meteen te veel af! Hoe meer u van het topje afsnijdt, hoe groter de opening wordt. De opening van de kitspuit moet uiteindelijk even groot zijn als de gewenste voegbreedte. Probeer desnoods even uit op een kartonnetje. Plaats de koker met spuit tot slot in het kitpistool.

5. Tijd om te kitten!

Dan is het nu tijd om te kitten. Houdt het pistool hierbij altijd in een hoek van 45 graden en zorg dat de schuine kant van de spuitmond naar beneden is gericht. Spuit in een vloeiende, gelijkmatige en rustige beweging. Gebruik niet te veel kit en trek het pistool pas naar achteren wanneer u het einde van de te kitten voeg heeft bereikt.

6. Strijk de kitrand glad en verwijder de tape

De laatste stap is het afstrijken van de kitrand met water en zeep. Maak uw vinger nat met zeepwater en strijk hiermee de kitrand voorzichtig glad. Let op: gebruik altijd een neutrale zeep, zeker wanneer u gebruik maakt van siliconenkit! Citroenzuur in zeep kan de kit namelijk aantasten. Verwijder als laatste voorzichtig de schilderstape. Doe dit direct na het gladstrijken. Zorg ervoor dat u de kitrand niet per ongeluk lostrekt.