Genderneutrale geboortekaarten en doopsuiker

Genderneutrale geboortekaarten en doopsuiker

Traditioneel worden bij een geboorte de kleuren blauw voor een jongen en roze voor een meisje gebruikt. Dat is iets wat stevig in onze cultuur ingebakken zit. Maar nu onze wereld meer ruimdenkend wordt, worden die tradities aan de kant geschoven.

Je mag het zeker niet verkeerd begrijpen: er is absoluut niets mis met blauw voor een jongen of roze voor een meisje. Als je van die kleuren houdt, gebruik ze dan gewoon. Maar wie liever minder traditioneel te werk gaat in het ontwerp van de geboortekaart en de doopsuiker, vind steeds vaker neutrale opties.

Genderneutraliteit

Er is veel te doen rond gender tegenwoordig. Mensen stappen af van de traditionele genderrollen, zoals stoere werkende jongens en zorgzame zachte meisjes, en willen hun kinderen de vrijheid geven om te zijn wie ze zijn.

Dat is natuurlijk een goede zaak. Kinderen kunnen zijn wie ze zijn zonder dat ze zich aan door de maatschappij vastgestelde rolpatronen moeten houden. Meisjes kunnen ingenieur worden en jongen stylist zonder dat daar iemand vreemd van opkijkt.

Een vrolijke start

Vanuit die filosofie willen jonge ouders hun kinderen neutraal opvoeden zodat de kinderen de kans krijgen om zichzelf op hun eigen manier te ontplooien. En dat begint best vroeg. Ouders die een genderneutrale opvoeding willen, zullen wellicht niet traditioneel blauwe of roze geboortekaartjes maken.

Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos. Van een kaartje op maat, dat de smaak en de stijl van de jonge ouders perfect benadrukt, tot een bestaand ontwerp dat aangepast kan worden naar goesting. Alles kan.

Kies bijvoorbeeld voor een neutrale groene kleur voor jouw geboortekaart. Het thema jungle is heel passend voor kinderen. Of kies voor een zonnig geel voor een vrolijke aankondiging van de geboorte van jouw spruit.

Doopsuiker in stijl

Bij een geboorte hoort natuurlijk doopsuiker. Sierlijke zakjes of doosjes gevuld met suikerbonen of ander suikergoed, of zelfs kleine blokjes zeep, potjes honing of bloempotjes gevuld met hippe vetplantjes: je kan alle kanten uit met je doopsuiker. Zeker als je je doopsuiker online bestelt!

Vaak kiezen ouders voor doopsuiker in dezelfde stijl als het geboortekaartje, maar dat hoeft niet. Kies je voor doopsuiker in een geheel andere stijl, dan kan je de stijl toch doortrekken door een eenvoudige sticker met de naam van de boreling erop, op de doopsuiker te kleven. Eenvoudig en mooi!

Of je nu kiest voor genderneutrale of juist traditionele kleuren, het gaat er om dat je jouw kind in de wereld verwelkomt. Doe dus vooral jouw eigen ding. Dat is altijd in stijl.