Welk glas hoort bij welke wijn?

Welk glas hoort bij welke wijn?

Rode wijn uit een wijnglas met grote kelk. Witte wijn hoort in een wijnglas met een kleinere kelk. Mousserende wijn drinkt u het best uit een flûte of coupe. Toch? Of niet? Hoewel bovenstaande opsomming ‘juist’ lijkt, zijn er eigenlijk geen vaste regels als het aankomt op het kiezen van een wijnglas. Wijn bestellen en schenken, wij helpen u op weg en geven u inzicht in welk wijnglas u het best kunt kiezen. 

Proeven of drinken, that’s the question. Voor beide doelen kiest u namelijk een ander wijnglas. Als u wijn gaat proeven, staat het beoordelen van kleur, geur en smaak centraal. Dan is een wijnglas zonder steel, zoals het bekende Duralex-glaasje, of een glas met een kleur uit den boze. Immers, in een Duralex-glas kunt u de wijn niet goed walsen om de geuren vrij te laten komen en in een glas met groene of blauwe kelk is het lastig om de kleur te beoordelen.

Pinot Noir-glas

Er bestaat niet zoiets als één glas voor rode wijn. De verscheidenheid aan rode wijnen is groot en dus is de keuze aan glazen dat ook. Sommige wijnen hebben veel lucht nodig om hun geuren te laten floreren, zoals een Pinot Noir uit Bourgogne of Nieuw-Zeeland. Voor deze elegante rode wijn met frisse zuren en weinig tannines is een glas met grote ronde, relatief openstaande, kelk een goede keuze. Deze glazen worden zelfs weleens ‘Pinot Noir glazen’ genoemd, alhoewel andere licht rode wijnen zoals die uit Beaujolais er ook uitstekend in tot hun recht komen.

Het beste glas voor Bordeauxwijn

Wijnen uit de Franse wijnstreek Bordeaux zijn krachtiger en gesloten en van hen weten we dat ze baat hebben bij decanteren. Ook in het glas waaruit ze gedronken worden is het fijn als de weg die de wijn van het glas tot de mond aflegt ‘lang’ is. Zo ontwikkelen smaak en geur zich optimaal voordat je de wijn proeft!

Mousserende wijn

In restaurants en op terrassen zien we steeds vaker dat champagne of cava in een coupe wordt geschonken. Feestelijk, dat zeker. We kennen de coupe ook als hét glas voor een champagnetoren. Heeft u bij een coupe ook de associatie met de roaring twenties in Parijs? Dames in zwierende jurken die champagne nippen uit een coupe? Wij ook. Maar het is niet het beste glas om een mousserende wijn uit te drinken. Door de open, rechte kelk, vervliegen die zo gewilde bubbels veel te snel en dat is zonde. Een bruiswijn kunt u daarom het best drinken uit een flûte. In de lange vorm van dit glas blijven de bubbels het langst bruisen.