Welke wijn drink je wanneer?

Welke wijn drink je wanneer?

Ben je een beginnend wijndrinker? Of kan je op tijd en stond van een glaasje genieten, maar heb je niet veel kaas gegeten van de verschillende wijnsoorten? Wij leggen je hier graag uit welke wijn je wanneer drinkt. Santé!

Wit, rosé of rood

De meeste mensen hebben een bepaalde voorkeur voor een soort wijn: wit, rosé of rood. Wist je dat het de schil van de druif is die de kleur van de wijn bepaalt? Bij witte wijn haalt men de schil uit de most, waardoor er geen rode kleur aanwezig is. Bij rode wijn wordt de schil wel verwerkt, vandaar de rode kleur. Verder wordt rode wijn en rosé van blauwe druiven gemaakt en witte wijn van witte druiven.

Wit bij frissere gerechten

Er zijn diverse witte wijnen zoals droge, fruitige, frisse en zachte. Over het algemeen past witte wijn goed bij frissere gerechten zoals zomerse salades, gegrilde groenten, vis, zeevruchten en mosselen. Daarnaast kan je hem ook prima drinken als aperitief in de zomer. De meest voorkomende druivenrassen voor een witte wijn zijn pinot grigio, chardonnay, verdejo en sauvignon blanc.

Rood bij vlees

Net zoals bij witte wijn, heb je ook bij rode wijn verschillende soorten: droge, zoete, zachte en stevige. Rode wijn drink je best op kamertemperatuur en past perfect bij vleesgerechten zoals steak, wild en barbecue. Ook bij een kaasschotel smaakt een glaasje rood heerlijk! Rode wijn kan bepaalde gerechten echt naar een hoger niveau tillen. Maar even goed bij het aperitieven of knus bij het haardvuur kan een glaasje rood smaken. Populaire druivenrassen voor rode wijn zijn cabernet sauvignon, merlot, grenache, nebbiolo en cabernet franc.

Veelzijdige rosé

Dankzij zijn frisse en koele karakter is rosé de ideale begeleider van frisse gerechten, salades, visgerechten, barbecues en zomerse namiddagen op het terras. Maar hij is allang niet meer enkel die fruitige en verfrissende zomerwijn. Rosé kan je drinken in alle seizoenen. Typische druivenrassen van een roséwijn zijn merlot, grenache, pinot noir, pinot grigio, syrah en cabernet sauvignon.

Wijnabonnement

Hou je van een glaasje wijn als aperitief of bij het eten? En heb je graag altijd een mooie voorraad in huis, voor wanneer je gasten hebt? Neem dan een wijnabonnement. Zo’n abonnement biedt enorm veel voordelen. Je wordt verrast door nieuwe, bijzondere wijnen, afgestemd op het seizoen. Bovendien heb je nooit meer keuzestress en heb je het hele jaar door altijd lekkere wijn in huis. Je hoeft ook niet meer te zeulen met wijnflessen want ze worden gewoon aan huis geleverd!