Zorg voor verkoeling in huis met een airco

Zorg voor verkoeling in huis met een airco

Wanneer de temperatuur een aantal dagen boven de dertig graden uitkomt, zoeken we vaak allerlei manieren om ons te verkoelen. Soms heb je het geluk dat je een zwembad hebt, maar die optie heeft niet iedereen. Een koude douche helpt ook maar enkele minuten. Daarom is de kans groot dat je voor een airco kiest. Het zorgt namelijk de hele dag voor verkoeling.

Welke soorten airco zijn er?

Je kan kiezen voor een blazer, maar wanneer het warm in je huis is, blaast die enkel de warme lucht rond. Een echte airco installeren, zorgt sowieso voor verkoeling, hoe warm het ook in huis is.

Een andere optie is een airco met buitenunit. Dit wordt ook wel een split airco genoemd. Dit soort airco bestaat uit twee onderdelen: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. De manier van werken is erg eenvoudig. Via de binnenunit trekt de airco de warme binnenlucht uit je woning aan. Vervolgens gaat een warmtewisselaar met koelvloeistof de warmte uit deze lucht nemen. De afgekoelde, frisse lucht wordt via de binnenunit dan weer de woning ingeblazen. De overgebleven warme lucht wordt via de buitenunit naar buiten gevoerd. Een voordeel van deze airco met buitenunit is dat je ze zowel met koelcapaciteit en verwarmingscapaciteit kan aankopen. Het kan dus ook je woning verwarmen in de winterperiode.

Het verschil tussen één of meerdere binnenunits is ook eenvoudig. Wanneer de airco maar een binnenunit heeft, spreken we van een single split airco en kan deze slechts een ruimte verwarmen of verkoelen. Bij meerdere binnenunits spreken we van een multi split airco. Deze kan logischerwijs verschillende ruimtes verwarmen of afkoelen.

Voor- en nadelen van split airco’s

Een van de grootste voordelen is dat de binnenunits, die je aan de binnenkant van de ruimte moet plaatsen, erg stil zijn. De onderdelen die het meeste lawaai maken, zitten in de buiten unit. Over de buitenunit kan je ook eenvoudig een omkasting plaatsen.

Wanneer je in eerste instantie hebt gekozen voor een single split airco, kan je achteraf heel eenvoudig overschakelen naar een multi split airco. Je hoeft hier dus geen nieuwe airco voor aan te kopen.

Een nadeel is dat je ook een buitenunit moet plaatsen. Dit neemt wel wat plaats in beslag en vaak past het ook niet echt bij je gevel of het uitzicht van je woning. Het valt dus al snel op. Je kan er een omkasting rond plaatsen, maar het verandert niets aan de aanwezigheid.

Een airco installeren kan ook best gedaan worden door iemand met kennis en ervaring. Doordat elke binnenunit moet gekoppeld worden aan de buitenunit, neemt de installatie wel wat tijd in beslag. Hou daarnaast ook rekening met het feit dat elke extra binnenunit een kostenplaatje met zich meebrengt.