3 redenen waarom calorieën tellen niet werkt

3 redenen waarom calorieën tellen niet werkt

Veel mensen weten het al: calorieën tellen werkt niet. Hoe dat komt? Dat ligt aan verschillende oorzaken, waarvan we er in ieder geval 3 voor je op een rij zetten: eten is niet leuk meer, onmogelijk om bij te houden en calorieën vertellen je niet alles.

Eten is niet leuk meer

Een van de belangrijkste redenen dat elke dag de calorieën bijhouden niet werkt is het feit dat eten daardoor niet meer leuk is. Je maakt van jezelf als het ware een machine waar je aan de ene kant wat in stopt, zodat je vervolgens energie kunt leveren en het afval er aan de andere kant weer uitkomt.

Dat klinkt nu wellicht wat bot, maar het is in principe wat je doet tijdens het calorieën tellen. Eten is veel meer dan onze bron van energie, het is een sociale bezigheid waar je veel plezier aan kunt beleven. In plaats van calorieën te tellen is het veel verstandiger om er vanuit je omgeving voor te zorgen dat je gezonder kunt eten. Je hoeft dan niets te tellen, omdat je er vanuit kunt gaan dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Onmogelijk om bij te houden

Ten tweede blijkt het calorieën tellen onmogelijk om bij te houden. Tenminste, als je dat helemaal eerlijk wilt doen. Hoeveel milliliter saus had je precies over je broodje met salade en hoeveel kruidenpoeder ging er in een bepaald gerecht? De grote ingrediënten in een gerecht kun je gemakkelijk tellen, maar er zijn altijd onderdelen bij die je zal moeten schatten.

Een deel van de mensen dat calorieën wil tellen maakt bewust een wat conservatieve schatting, maar ook als je het helemaal eerlijk zou willen doen bestaat het risico dat dit misgaat. Het tellen van de calorieën klopt nooit helemaal, waardoor je er op die manier niet goed uit kan komen en moeilijker vet kunt verliezen.

Calorieën vertellen je niet alles

De meest belangrijke reden dat calorieën tellen niet werkt is echter het feit dat ons lichaam geen calorieën nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het gaat om een combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten die we nodig hebben. In alle drie de elementen komen calorieën voor, waardoor het van belang is om onderling voor de juiste verhouding te zorgen. Een teveel aan vetten zorgt ervoor dat we gemakkelijker dikker worden, maar dat geldt ook voor de koolhydraten. Zorg voor de juiste combinatie van deze drie onderdelen, zodat je je veel minder druk hoeft te maken over de calorieën.

Indien je de calorieën zou tellen en je dagelijks uitsluitend koolhydraten inneemt is dat ongezonder dan wanneer je teveel calorieën inneemt en je dat wel goed verdeeld over de verschillende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Simpelweg de hoeveelheid tellen is niet effectief.

Het is bij voeding niet anders dan bij veel andere dingen. Het gaat om de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. De calorieën tellen om gezonder te eten is wat dat betreft niet voldoende, je zal moeten kijken naar de koolhydraten, eiwitten en vetten om een gezond eetpatroon te creëren.