De gezondheidsvoordelen van cryotherapie

De gezondheidsvoordelen van cryotherapie

Cryotherapie wordt steeds populairder, ook in Nederland. Bij deze vorm van therapie ga je een paar minuten lang bloot in een extreem koude cabine staan. Deze temperatuur ligt rond de -110 graden. Het blootstellen van het lichaam aan deze extreem koude temperatuur zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur enorm stijgt, soms tot wel 40 graden. Ook is de omgeving erg zuurstofrijk, wat zorgt voor een hoger zuurstofgehalte van het bloed. Cryotherapie zou om deze redenen een aantal flinke gezondheidsvoordelen moeten geven. In dit artikel leggen we meer uit over deze methode.

Fysieke voordelen

Ten eerste zorgt de therapie voor betere doorbloeding in het lichaam. Hierdoor zouden verstopte bloedvaten weer open kunnen gaan. Dit is bijvoorbeeld voordelen als je soms last hebt van weinig energie, of vaak koude handen en voeten hebt. Door een hoger zuurstofgehalte in het bloed kan je lichaam beschadigd weefsel beter herstellen. Hierdoor is cryotherapie erg handig voor het verminderen van putjes en oneffenheden en dus een strakkere huid. Door de extreme kou worden afvalstoffen sneller en beter afgevoerd en er wordt meer collageen aangemaakt.

Ook bij brandwonden kan cryotherapie goed helpen. Het vermindert ook de jeuk waarvan je erg last kunt hebben. Hiernaast werkt de kou ook nog ontstekingsremmend. Het kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van stijfheid en kan aandoeningen als chronische spierpijn verminderen. Cryotherapie kan goed helpen bij herstel, ook bij hechtingen en ontstekingen en pijn in de gewrichten en pezen. Hierdoor heb je ook minder pijnstillers en ontstekingsremmers nodig, wat ook voordelig is voor de gezondheid.

Mentale voordelen

Naast directe lichamelijke voordelen heeft cryotherapie ook nog mentale voordelen. Cryotherapie zorgt voor een boost in serotonine en endorfine in de hersenen. Hierdoor kun je je opgewekter en meer ontspannen voelen. Als je niet lekker in je vel zit of weinig energie hebt kan het dus flink helpen. Je kunt je er een stuk beter van gaan voelen, bijvoorbeeld ook bij depressie, stress of andere klachten.

Ook bij een slechte nachtrust kan cryotherapie helpen. De kou zorgt namelijk vaak voor een betere, diepere slaap. Dit schijnt zelfs het meest voorkomende en duidelijke effect te zijn van de therapie. Voor mentale problemen en aandoeningen kan cryotherapie dus ook een goede stap zijn.