Een zorgeloze oude dag dankzij de juiste voorzieningen

Een zorgeloze oude dag dankzij de juiste voorzieningen

Gemiddeld worden we steeds ouder, maar ouderdom komt met gebreken. Toch is het een trend om tot op hoge leeftijd zelfstandig te blijven wonen. De reden hiervoor is simpel: het is voordelig en het biedt ons de hoogste mate van geluk. Wanneer we immers onze eigen vertrouwde omgeving zouden moeten verlaten om gezondheidsredenen, heeft dat een forse impact op ons mentale welbevinden. Gelukkig zijn er tal van voorzieningen die ons in staat stellen om ook op hoge leeftijd nog volop te kunnen meedoen.

Ieder mens is anders

Iedereen is gelijk, maar toch ook weer heel verschillend. Waar de één als kind al met een bril rondloopt, redt de ander het tot zijn honderdste verjaardag zonder bril. Waar de één op middelbare leeftijd kampt met rugklachten, loopt de ander nog moeiteloos een marathon. Zo heeft iedereen zijn eigen specifieke leefstijl en krijgt al dan niet te maken met fysieke klachten. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar om de zelfredzaamheid van de burgers te bevorderen. Van een rollator tot traplift en van een aangepast interieur tot handige gebruiksvoorwerpen die het leven net even iets gemakkelijker maken. Maar ook rolstoelen, krukken, enzovoort. Niemand hoeft zich zorgen te maken over de mogelijkheden, want die zijn zeer divers.

Ouderdomskwaaltjes

Dat onze gemiddelde levensverwachting in de loop der jaren steeds hoger is geworden, brengt als nadeel met zich mee dat we vaker geconfronteerd worden met ouderdomskwaaltjes. Dat is niet zo vreemd, want naarmate we ouder worden, takelt ons lichaam steeds verder af. Het gezichtsvermogen neemt af, dus moeten we wellicht een bril gebruiken om goed te kunnen zien. Het gehoor neemt ook af, dus een gehoorapparaat is wenselijk. Op hogere leeftijd krijgen we ook vaak te maken met incontinentieproblemen, zodat we de producten van Tena op ons wekelijkse boodschappenlijstje moeten gaan bijschrijven. En wat te denken van evenwichtsproblemen? Die leiden niet zelden tot valpartijen, met gecompliceerde botbreuken tot gevolg.

Fit blijven

Het aloude gezegd 'rust roest' is hier zeer zeker van toepassing. Het is zaak om zo lang mogelijk in goede conditie te blijven door voldoende te bewegen. Wie zich aanwent om dagelijks wat oefeningen te blijven doen, zal daar uiteindelijk veel profijt van hebben. Het is een kwestie van gedisciplineerd leven en de spieren en gewrichten in topvorm houden. Hiermee verklein je namelijk de kans op allerlei vervelende aandoeningen en houd je het een stuk langer vol.