Wat is black tie dresscode?

Wat is black tie dresscode?

Black tie dresscode is een term die we tegenwoordig steeds vaker horen. Maar wat houdt deze dresscode nu precies in? In dit blogartikel leggen we het je uit!

Dresscode black tie

De term black tie dresscode komt van het Engelse woord ‘black tie’, wat zoveel betekent als ‘zwarte stropdas’. Dit is dan ook precies wat deze dresscode inhoudt: een zwarte smoking met een zwarte stropdas voor de mannen en een lange, elegante jurk voor de vrouwen. De black tie dresscode is bedoeld voor formele gelegenheden, zoals gala’s, operavoorstellingen en bruiloften. Kortom: als je uitgedaagd wordt om je te kleden volgens de black tie dresscode, zorg er dan voor dat je een smoking en/of lange jurk in huis hebt! Veel mensen vinden dit een lastige dresscode om aan te voldoen, maar met de juiste kledingstukken is het eigenlijk heel simpel.

Smoking

Voor de mannen is de smoking het belangrijkste kledingstuk bij black tie dresscode. Deze jas heeft een aantal opvallende kenmerken, waaronder:

- Een langere snit;

- Een dubbele knoopsluiting;

- Een reverskragen;

- Een satijnen bies langs de manchetten

Verschil smoking en pak? Nu je weet wat een smoking precies inhoudt, wordt dit verschil waarschijnlijk ook een stuk duidelijker!

Wat is dresscode cocktail?

Er zijn nog meer soorten dresscodes, bijvoorbeeld de dresscode cocktail. De term cocktail dresscode komt van het Engelse woord ‘cocktail’, wat zoveel betekent als ‘mixdrankje’. Deze dresscode is bedoeld voor informele gelegenheden, zoals een drankje na het werk of een verjaardagspartij. Voor de vrouwen betekent dit dat ze een mooie jurk of rok aan moeten doen, en voor de mannen een chique colbert of jasje met stropdas.

Soorten dresscodes

Online vind je veel informatie per dresscode. Kledingvoorschriften kunnen per bedrijf, organisatie en/of gelegenheid verschillen. Hieronder zetten we een aantal dresscodes voor je op een rijtje:

- Business casual: chique maar toch informeel

- Smart casual: netjes en informeel

- Casual: spijkerbroek toegestaan

- Black tie: zwarte stropdas verplicht

- White tie: witte stropdas verplicht

- Creative black tie: smoking is niet verplicht

Wat is jouw favoriete dresscode? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een themafeest te organiseren, dit vind iedereen leuk en de stemming zit er meteen lekker in. Ook als je gaat trouwen, of je viert een bepaald jubileum, is een dresscode altijd een aanrader!