Wat is de geschiedenis van het geboortekaartje?

Wat is de geschiedenis van het geboortekaartje?

Het versturen van geboortekaartjes is een eeuwenoude traditie om de geboorte van een kind aan te kondigen en te vieren. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis achter deze traditie? In dit artikel duiken we in de historie van geboortekaartjes en hoe ze zijn geëvolueerd door de tijd heen.

De oorsprong van geboortekaartjes

De oorsprong van geboortekaartjes ligt ver terug in de tijd, rond de 14e eeuw in Duitsland. Destijds werden geboortes aangekondigd door middel van geboortebrieven die met de hand werden geschreven en persoonlijk bezorgd bij familie en vrienden.

De evolutie van geboortekaartjes

Met de uitvinding van de boekdrukkunst door Johannes Gutenberg in de 15e eeuw, werden geboortekaartjes al snel gedrukt en verspreid onder een groter publiek. Door de industrialisatie in de 19e eeuw werden geboortekaartjes steeds populairder en betaalbaarder voor een breder publiek.

De opkomst van gepersonaliseerde geboortekaartjes

In de loop der jaren zijn geboortekaartjes steeds meer gepersonaliseerd en gevarieerd in ontwerp en stijl. Ouders willen graag een kaartje dat past bij de naam en persoonlijkheid van hun kind. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden op het gebied van geboortekaartjes, van klassiek en traditioneel tot trendy en modern. Houden jullie als gezin erg van reizen? Dan is het bijvoorbeeld leuk om een geboortekaartje in dit teken te stellen. Denk hierbij aan een afbeelding van de aarde verwerkt in een kaartje. Dit geeft een persoonlijk tintje aan het geboortekaartje, wat vrienden en familie zeker zullen waarderen. Leuk toch? 

Geboortekaartjes in de digitale wereld

Met de komst van het internet en sociale media zijn ook geboorteaankondigingen gedigitaliseerd. Steeds vaker worden geboortekaartjes per e-mail of via sociale media verstuurd in plaats van per post. Toch blijft er een grote groep mensen die de charme en persoonlijkheid van een fysiek geboortekaartje prefereert.

Tot slot

Het geboortekaartje heeft in de loop der eeuwen een lange weg afgelegd, van handgeschreven brieven tot gepersonaliseerde gedrukte kaartjes en digitale aankondigingen. Ondanks de veranderingen in technologie en communicatie, blijft de traditie van het versturen van geboortekaartjes levendig en betekenisvol. Het is een manier om de komst van een nieuw leven te vieren en te delen met dierbaren, en zal naar alle waarschijnlijkheid nog vele generaties blijven bestaan.